Jana Adamusa wspominam.... - Juliusz Bardach (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Jana Adamusa poznałem jesienią 1933 r., kiedy jako student I roku Wydziału Prawa i Nauk Społecznych Uniwersytetu Stefana Batorego w Wilnie zapisałem się na Jego ćwiczenia poświęcone pierwszym etapom dziejów unii Polski z Litwą. Nie wiedziałem wówczas, że było to zagadnienie, którym się pasjonował i że opublikuje wkrótce na ten temat gruntowną rozprawę. W następnym roku, gdy zdecydowałem się pod wpływem może nie tyle ćwiczeń, ile niepowtarzalnej atmosfery miasta i środowiska, które mnie urzekły, na pogłębienie zainteresowań przeszłością Wielkiego Księstwa Litewskiego, nastą piło moje zbliżenie z kierownikiem ubiegłorocznych zajęć. Zacząłem wówczas uczęszczać na seminarium profesora Stefana Ehrenkreutza poświęcone dziejom ustroju i prawa Wielkiego Księstwa. Stanowiło ono integralną część powołanego właśnie w 1934 r. Studium Historii Prawa Litewskiego na Wydziale i Nauk Społecznych USB.