Asetolaktat Sentez İnhibitörü Herbisitlere Dayanıklı ve Duyarlı Kokarot (Bifora radians M. Bieb.) Popülasyonlarının Morfolojik ve Biyolojik Çeşitliliğinin Belirlenmesi - Emine Kaya Altop; Hüsrev Mennan (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bifora radians M. Bieb. Dünya genelinde çok geniş yayılım alanı bulan Asya’ya özgü tek yıllık bir yabancı ottur. Geniş bir ekolojik toleransının ve yüksek rekabet yeteneğinin olması, B. radians’ı buğday yetiştiriciliği yapılan alanlarda sorun haline getirmiştir. Herbisitlere dayanıklılığın, popülasyon dinamiğinin bilinme gerekliliği ve demografik verilere duyulan ihtiyaçtan dolayı bitkilerdeki varyasyon çalışmaları önem arz etmektedir. Asetolaktat sentez inhibitörü herbisitlere dayanıklı 29 ve duyarlı 22 olmak üzere 51 lokasyondan toplanan B. radians popülasyonları morfolojik ve biyolojik farklılıklarına göre karşılaştırılmıştır. Sonuçlara göre parametre verileri dayanıklı ve hassas popülasyonlar arasında belirgin farklılığı göstermiş ve bu çeşitlilik benzer lokasyonlar için de geçerli olmuştur. B. radians genotipleri arasındaki morfolojik ve biyolojik çeşitlilik; coğrafi lokasyonlar, farklı aktif maddeli ve farklı etki tarzlarına sahip herbisit uygulamaları, yetiştirilen ürünler ve uygulanan farklı tarımsal uygulamalar nedeniyle meydana gelebilmektedir. Yabancı ot popülasyonları arasındaki farklılık biyolojik ve kimyasal mücadele çalışmalarını etkileyebilmektedir.