El paper de València en la transició demogràfica al País Valencià (1860-1930) - Miquel Angel Baila Pallarés (Cuadernos de Geografía de la Universitat de València)
La ciutat de València va jugar un paper important en el procés de canvi demogràfic, esdevingut al País Valencia -en una primera etapa- al llarg del darrer terç del pasta segle i el primer de l'actual. Com a nucli urbà -I amb economia urbana- més important del País, va generar un fort corrent immigratori per tal de suplir un balanç vegetatiu entor a zero. Aquesta migració va originar una certa desvitalització del rerapaís, però no va revitalitzar la ciutat: les noves condicions de vida dels immigrants van ser menys proclius a la nupcialitat i a la fecunditat, encara que la mortalitat urbana va millorar força, tot i mantenir durant dècades unes pitjors condicions que a la ruralia. Per tant, seria en aquesta filtratge valencià on rauria una de les claus de la transició demogràfica del País. Al capdavall, es tractaria d'un exemple més del paper de les ciutats grans en aquest procés de canvi poblacional.