LİBERAL ORTAK İYİNİN CUMHURİYETÇİ ELEŞTİRİSİ ÜZERİNE - Cennet Uslu (Felsefe Dünyası)
Her ikisi de özgür siyasi rejimler olma iddiasında olan liberal demokrasi ve cumhuriyetçidemokrasi, aynı zamanda birbirleriyle hep rekabet halindedirler. Tartışma konularının başındaise ortak iyi gelmektedir. Bu çalışmada cumhuriyetçi geleneğin liberalizmin ortakiyi anlayışı eleştirisi ele alınmıştır. Bu eleştirinin öncelikli muhatabı post-modern skeptizmdenetkilenmiş olan siyasi liberalizm ekolü oldu. Cumhuriyetçiler liberallerin bireycifelsefi yaklaşımları sebebiyle hatalı bir ortak iyi kavrayışına sahip olduğunu ileri sürerler.Liberalizmin bir siyasi birimin üyeleri olarak bireylere ortak iyiye yönelik güçlü bir bağlılıksunma konusunda yetersiz kaldığı iddia edilmektedir. Cumhuriyetçiler, liberallerinbireyci çıkar/haklar temelli bir ortak iyi anlayışının yerine, kendi toplumcu ve sivil erdemtemelli ortak iyi anlayışlarının konması gerektiğini ileri sürerler. Liberalizm ile cumhuriyetçilikalternatif veya rakip siyasi toplum anlayışlarına sahiptir, haliyle siyasi toplumuntemeli ve ortak iyi konusunda ayrışmaktadırlar. Ancak enstrümantal cumhuriyetçiler ileliberalizm arasında ilk başta göründüğünden çok daha güçlü bir yakınlık vardır. Siyasive kapsamlı liberalizm akımları, kendi içlerinde de ortak iyinin ne olduğu konusundaayrılığa düşmektedirler. Ortak iyi tartışması, liberalizmin sadece siyasi bir çerçeve sunanformel bir ideoloji mi olduğu, yoksa liberal bir ahlak teorisine sahip kapsamlı bir ideolojimi olduğu tartışmasıyla yakından ilişkilidir.