Varijacije na tržištima rada u Evropi sa aspekta pola - Mirko Savić; Svetlana Mihajlović Mihić (Stanovništvo)
Rodne razlike predstavljaju temu kojoj se posvećuje velika pažnja u modernim društvima i istraživači koji se bave ovim problemom pristupaju mu iz ugla različitih naučnih disciplina: demografije, sociologije, ekonomije itd. Cilj ovog rada je da se definišu osnovne varijable koje objašnjavaju varijacije na tržištima rada u Evropi sa aspekta pola i da se izvrši komparacija tržišta rada u Srbiji sa evropskim zemljama da bi se identifikovale one zemlje koje imaju najsličnije rodne performanse, sa namerom da se sagledaju iskustva tih zemalja u pogledu mera koje se preduzimaju za povećanje ekonomske aktivnosti žena. Analiza je izvršena posmatranjem stopa aktivnosti, zaposlenosti, nezaposlenosti, neaktivnosti i dugoročne nezaposlenosti. Uz pomoć faktorske analize identifikovani su glavni faktori koji utiču na varijacije na tržištu rada u Evropi, a na osnovu klaster analize izvršeno je grupisanje zemalja korišćenjem izračunatih faktor skorova i identifikovan je klaster u kojem se nalazi tržište rada u Srbiji, kao i njegovo mesto unutar samog klastera. U nastavku rada urađena je kvalitativna analiza pojedinih zemalja iz pomenutog klastera da bi se videlo kakva su njihova iskustva kada su u pitanju rodne razlike i na koji način pokušavaju da ih prevaziđu, sa posebnim osvrtom na Italiju. Istraživanja sprovedena u nekim zemljama jasno upućuju na formulisanje politike tržišta rada koja bi vodila smanjivanju nejednakosti, kako u plaćenom tako i u neplaćenom radu. Smanjivanjem ovog jaza došlo bi do povećane ponude ženskog rada na tržištu. Krajnji rezultat ovog istraživanja predstavljaju preporuke za vođenje politike na tržištu rada radi smanjivanja rodnih razlika u ekonomskoj aktivnosti sa orijentacijom ka stvaranju modernog društva u Srbiji i približavanju grupi zemalja koje su postigle najveći napredak na tom polju.