Формування характерних ознак вірменської діаспоральної культури в Україні - I. Ya. Hayuk (Культура України)
Розглянуто формування специфічних ознак вірменської діаспоральної культури, які утворилися під впливом нових соціокультурних реалій на теренах України. Основну увагу приділено аналізу трансформації вірменських імен та прізвищ, змінам у лінгвістичній картині вірменських переселенців, а також юридичних норм життя колоній. Визначено, що в процесі соціальної адаптації вірмен до місцевих умов їхні імена та прізвища змінювалися відповідно до законів домінуючої в районі їхнього проживання мови: залежно від регіону проживання, відбувалися їхня українізація, полонізація, румунізація або русифікація. Комплексно визначено нові оригінальні ознаки, які з’явилися в соціокультурному житті вірменських колоній після багатовікового існування на чужині. Доведено, що за століття проживання вірмен на землях України у них під впливом місцевих умов сформувалася оригінальна культура, яка відрізняла їх від своїх співвітчизників як на історичній Батьківщині, так і від інших діаспоральних об’єднань вірмен у світі.