Anason (Pimpinella anisum L.) ve Kimyon (Cuminum cyminum) Tohumlarının Uçucu Yağ İçeriği, Antimikrobiyal ve Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi - Ersin Kılınç; Nesrin Haşimi; Süleyman Kızıl; Veysel Tolan (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, anason (Pimpinellaanisum L.) ve kimyon (Cuminum cyminum) tohumlarınınuçucu yağ bileşenleri ile bu yağların antimikrobiyal ve antioksidanözelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uçucu yağ bileşenleri GC / MS cihazıile belirlenmiştir. Yağların antimikrobiyal özellikleri disk difüzyon yöntemiile Gram pozitif (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Streptococcuspyogenes ATCC 19615), Gram negatif (Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonasaeruginosa ATCC 27853) bakteri ve maya (Candida albicans ATCC 10231)kullanılarak belirlenmiştir. Antioksidan özellikleri ise DPPH serbest radikali giderim aktivitesiyöntemine göreyapılmıştır. Anason uçucu yağının esas bileşeninin trans-anethol (% 52.94)olduğu, bunu iso-anethole (% 13.89), caryophllene oxide (% 8.55), caryophyllene(% 4.29)’nin izlediği; kimyon uçucu yağının ise sırası ile laevo-beta-Pinene (%15.77), alfa terpinene (% 15.52), 1-Phenyl-1-butanol (% 15.13), cumic aldehyde (%12.74) içerdiği saptanmıştır. Anasonuçucu yağının çalışılan mikroorganizmalar üzerinde düşük, kimyon uçucuyağının ise orta derecedeantimikrobiyal aktivite gösterdiği saptanmıştır. Kimyon uçucu yağı C. albicans’akarşı 22±0.9 mm’lik inhibisyon zon çapı ile yüksek antimikrobiyal aktivitegöstermiştir. P. aeruginosa her iki uçucu yağa karşı direnç göstermiştir.Kimyon uçucu yağının antioksidan aktivitesinin (% 75.60) askorbik asitaktivitesine (% 78.75) yakın, BHA (%50.45) ve BHT (% 23.54) aktivitesinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Anasondüşük antioksidan aktivite (% 23.24) göstermiş olmasına rağmen BHT ile aynıaktiviteye sahiptir. Çalışmada kullanılan örneklerin aktivite sıralaması askorbikasit>kimyon>BHA>BHT>anason şeklinde gerçekleşmiştir.