Edukacja seniorów do użytkowania nowych technologii. Nowe wyzwania dla polityki społecznej - Norbert G. Pikuła (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
Edukacja osób starszych jest jednym z ważniejszych zagadnień związanych z aktywnością seniorów w starości. Edukacja spełnia wiele ważnych funkcji, wpływa na przystosowanie się do starości oraz na podniesienie oceny jakości życia. Edukacja odgrywa szczególną rolę w przygotowaniu seniorów do zmian cywilizacyjnych i powszechnej technologizacji wszystkich obszarów życia codziennego. Bez kompetencji cyfrowych codzienne funkcjonowanie seniorów jest trudniejsze, sprzyja też samotności i wykluczeniu. W artykule tym przedstawiono problematykę wykorzystania nowoczesnych technologii przez seniorów oraz edukacji. Przeanalizowano dostępne raporty dotyczące kompetencji cyfrowych seniorów oraz uniwersytetów trzeciego wieku. Artykuł ten jest próbą odpowiedzi na pytanie, w którym kierunku powinna zmierzać edukacja seniorów.