Değişen Kültür Politikaları Değişen Film Denetleme Sistemleri - Defne Özonur (Selçuk İletişim)
Küreselleşme ile ortaya çıkan ya da bu süreçten etkilenen bazı gelişmeler tüm dünyada uygulanan film denetleme sitemlerini de etkilemektedir. Bu gelişmeler arasında, neo-liberal politikaların yaygınlaşması, deregülasyon, yöndeşme, bölgesel kuruluşların kurulması ve bu kuruluşların üye ve aday ülkelerin ulusal hukuklarını değiştirmesi, insan hakları, çocuk hakları gibi konuların evrensel olarak düzenlenmesi vb. gelişmeler sayılabilir. Bütün bu gelişmelerin film denetleme sistemleri üzerindeki etkileri genel olarak, katı denetim sistemlerinin yumuşatılması ve farklı ülkeler arasında kullanılan sistemlerin (özellikle sınıflandırma sistemlerinin) uyumlaştırılması şeklinde olmaktadır. Türkiye de bu gelişmelerden etkilenmekte, AB uyum sürecinde oldukça katı denebilecek film denetleme sistemini yumuşatmaya ve özellikle de AB üye ülkeleriyle uyumlaştırmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, 2003 yılından itibaren çıkarılan çeşitli kanunlarla ve son olarak 2004 yılında çıkarılan “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun” ile film denetleme kriterleri ve denetleme kurullarının yapısı yumuşatılmaya çalışılmakta ve AB üye ülkelerinde kullanılan sınıflandırma sistemine geçilmektedir. Sonuç olarak, son yıllarda Türkiye'de uygulanan film denetleme sisteminde yaşanan değişmelerin arkasında her yönüyle küreselleşme olgusunun bulunduğu söylenebilir.