Вплив утримання свиноматоку станках з удосконаленими елементами на їх адаптаційну здатність та продуктивні якості - Г. В. ТЕСАК; В. П. ПУНДИК (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Методи інтенсивного вирощування свиней в умовах господарств різних типів з використанням промислової технології утримання суттєво відрізняються від традиційних методів їхнього вирощування. При цьому раннє відлучення поросят від маток є екстремальним подразником, внаслідок чого виникає стресовий стан, що супроводжується затримкою росту, збільшенням рівня захворюваності й загибелі поросят, порушенням відтворної здатності свиноматок.