ОСОБЛИВОСТІ РЕГУЛЮВАННЯ ІМПОРТУ ПРОДОВОЛЬСТВА ТА ТОВАРІВ ДЛЯ АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА УКРАЇНИ - Олексій Павленко (Економіка та суспільство)
В умовах повномасштабного воєнного вторгнення зростає потреба України в імпорті продовольства та окремих категорій товарів для агропромислового виробництва. Вітчизняні підприємства не можуть повністю задовольнити сучасні потреби українських споживачів, через що це компенсується імпортом товарів аграрного походження та призначення. Тому важливим стає забезпечення ефективного регулювання імпорту продовольства і товарів для агропромислового виробництва. Мета статті - проаналізувати сучасний стан та проблемні аспекти регулювання імпорту продовольства та товарів для агропромислового виробництва України. Дослідження засноване на аналізі актуальних наукових праць вітчизняних науковців, нормативно-правових актів та аналітичних досліджень. Насамперед, проаналізовано особливості імпорту продовольства та товарів агропромислового призначення. Проаналізовано структуру імпорту продовольчих товарів в Україну та встановлено, що основні категорії товарів – це ті, які майже не виробляються в Україні. Роль імпорту продовольства зростає під час повномасштабної війни через неспроможність вітчизняних підприємств у повній мірі задовольнити потреби споживачів. Проведено аналіз структури імпорту товарів для агропромислового виробництва та визначено їх основні категорії. Встановлено, що основним нормативно-правовим актом, що визначає регулювання імпорту даних категорій товарів в Україну є Закон України «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції». Проведено аналіз постанови КМУ, яка визначає основні положення ліцензування імпортних товарів в Україні окремих категорій. Визначено, що основними механізмами регулювання імпорту продовольства та товарів для агропромислового виробництва є ліцензування, сертифікація та митне оформлення. Підкреслено, що існуючі механізми та нормативно-правове регулювання є недостатніми та потребують вдосконалення, враховуючи зростаючі потреби в імпорті даних категорій товарів в Україну. Результати дослідження дозволили встановити, що завдяки вдосконаленню існуючих підходів до регулювання імпорту цих груп товарів існує можливість задовольнити сучасні потреби споживачів.