Obowiązki informacyjne wynikające z Międzynarodowego Standardu Rachunkowości nr 14 Sprawozdawczość dotycząca segmentów działalności - Katarzyna Trzpioła (Studia i Materiały)
Od 1 stycznia 2005 roku zgodnie z nowelizacją ustawy o rachunkowości niektóre podmioty obecne na polskim rynku kapitałowym są zobowiązane do sporządzania sprawozdań finansowych zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Sprawozdawczości finansowej. Artykuł przedstawia najważniejsze obowiązki publikacyjne jakie wynikają z jednego z prawie 40 Standardów – MSR nr 14 Sprawoz-dawczość dotycząca segmentów działalności. Przedstawiona została definicja i kryteria wyodrębnienia na potrzeby publikacyjne segmentów branżowych i geograficznych, zakres prezentowanych informacji w tych przekrojach. Szczegółowo pokazano koszty i przychody, które powinny być wykazywane jako kategorie wynikowe segmentu. W artykule dokonano również porównania dotychczasowych uregulowań ustawy o rachunkowości i nowych obowiązków, wskazano na powiązania MSR 14 z innymi MSR i MSSF.