نگرش انتقادی به آرای سبک‌شناسان دربارة سبک ارانی - سیدمحسن حسینی وردنجانی; سید جواد مرتضایی; محمدرضا ترکی; مریم صالحی نیا (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
دو کتاب سبکشناسی شعر شمیسا و غلامرضایی از شناخته‌شده‌ترین منابعی هستند که با نگاه دورهای (تاریخی/ جغرافیایی) سبکهای شعر فارسی را دستهبندی کردهاند. این دو اثر سالیان متمادی است که باوجود برخی اشکالات عمده، منبع تدریس و مرجع پژوهش‌اند. عدم نگرش انتقادی و تخصصی به این دو اثر باعث شده که بارها با تغییرات کمی تجدیدچاپ شوند. این پژوهش بر آن است با تکیه بر روش کتاب‌خانهای و مراجعه به متون اصیل و کهن، اطلاعات موجود در این دو اثر، دربارة سبک ارانی (آذربایجانی) را بررسی و نقد کند تا برخی گزارههای غیرعلمی آنها، که سالهاست پذیرفته شده و از پژوهشی به پژوهش دیگر منتقل میشوند، اصلاح گردند. در همین راستا، پس از نگاهی گذرا به پیشینة دستهبندی سبکهای شعر فارسی و اشاره به برخی تعارضات دربارة شعر قرن ششم و سبک ارانی ابتدا به نقد سبکشناسی شمیسا و سپس به نقد سبکشناسی غلامرضایی خواهیم پرداخت و نظرات انتقادی خویش را در ذیل هریک بیان خواهیم کرد.