Klimatske promjene i socioekološka transformacija u svjetlu socijalnog nauka Crkve. Doprinos pape Franje cjelovitoj ekologiji i globalnoj solidarnosti - Dalibor Milas (Bogoslovska Smotra)
Suvremeno doba suočeno je s brojnim složenim društvenim i ekološkim izazovima, poput fundamentalizama, krize demokracije, socijalne nepravde, izumiranja vrsta, klimatskih promjena, nedostatka pitke vode i gubitka plodnih zemljišta. Oslanjajući se na svoj socijalni nauk, Katolička Crkva može pružiti značajan doprinos u suočavanju s tim izazovima. Papa Franjo u enciklici Laudato si’ i apostolskoj pobudnici Laudate Deum naglašava važnost integrirane ekološke obnove i globalne pravde. Socijalni nauk Crkve promovira solidarnost, opće dobro i zaštitu okoliša te se bori protiv nepravda i zagovara pravedne odnose. Surađujući s drugim vjerskim zajednicama i angažirajući se u lokalnoj zajednici, Crkva kao globalni akter može pridonijeti održivom razvoju i zaštiti prirodnih resursa.