Bir Olgu Nedeniyle Meme BaŞ ve Areolann Hiperkeratozu - Ahu Yorulmaz; Devrim Ünal; Ferda Artüz; Orkun Erden (Sakarya Tıp Dergisi)
Meme başı ve areolanın hiperkeratozu, etiyolojisi henüz tüm yönleriyle ortaya konulamamış, oldukça nadir rastlanan selim seyirli bir dermatozdur. Hastalığın tipik bulgusu meme başı ve areolada bilateral ya da unilateral olarak yerleşen, diffüz, hiperpigmente, verrüköz görünümlü plaklardır. Hastaların önemli bir kısmını kadın cinsiyeti oluşturmasına rağmen, nadiren de olsa erkek olgular bildirilmiştir. Meme başı ve areolanın hiperkeratozunun etiyolojisi her ne kadar henüz tüm yönleriyle aydınlatılamamış olsa da, bir çeşit epidermal nevüs olduğunu ya da Darier hastalığı, akantozis nigrikans ya da lenfoma gibi bazı hastalıklarla ilişkili olduğunu ileri süren yayınlara literatürde rastlanmaktadır. Meme başı ve areolanın hiperkeratozu, tipik bulguları ile dermatoloji pratiğinde kolay tanınabilen hastalıklar arasındadır. Biz de, sol meme başı ve areolasında hiperpigmente verrüköz plak tespit ettiğimiz ve histopatolojik olarak da meme başı ve areolanın hiperkeratozu tanısını teyit ettiğimiz 22 yaşındaki kadın olguyu burada sunuyoruz. ( Sakarya Tıp Dergisi 2016, 6(1):30-33 ) Anahtar Kelimeler: Meme başı; Areolanın hiperkeratozu