Оцінювання енергетичної ефективності житлових будівель сучасної забудови при впровадженні комплексу енергозберігаючих заходів по покращенню теплозахисних властивостей огороджень та використанню відновлювальних джерел енергії - І.Ю. Білоус; І.О. Суходуб; С.О. Крамаренко (Holodilʹnaâ Tehnika i Tehnologiâ)
Стаття присвячена оцінці енергетичної ефективності житлових будівель сучасної забудови із застосуванням комплексу енергозберігаючих заходів, покращення теплоізоляційних властивостей огороджень та використання відновлюваних джерел енергії. В якості об’єкту дослідження обрано будівлю гуртожитку №5 КПІ імені Ігоря Сікорського, для якої створено динамічну енергетичну модель в програмному забезпеченні DesignBuilder. Для врахування впливу кліматичних умов та реального стану будівлі використано дані щодо опору теплопередачі огороджувальних конструкцій. У роботі розглянуто чотири сценарії підвищення енергоефективності: термомодернізацію, впровадження систем рекуперації тепла, переривчасті режими роботи систем опалення та охолодження, а також їх поєднання. Результати моделювання показали, що впровадження систем рекуперації дозволяє скоротити річне споживання енергії на опалення до 53%, тоді як застосування комбінованого підходу забезпечує скорочення на понад 40%. У роботі також проаналізовано вплив відновлюваних джерел енергії (сонячні колектори, теплові насоси, котли на біомасі) на енергетичний баланс будівлі. Застосування цих джерел забезпечує до 42% річного енергоспоживання, значно знижуючи залежність від традиційних енергоресурсів. Встановлено, що комплексна реалізація заходів енергозбереження дозволяє будівлі досягти класу енергоефективності «A» та відповідати концепції NZEB (будівлі з майже нульовим енергоспоживанням). Крім того, результати роботи можуть бути використані для модернізації інших житлових будівель, зокрема гуртожитків, а також для розробки навчальних програм із енергоефективності. Застосування отриманих рекомендацій сприятиме зменшенню фінансового навантаження на мешканців, скороченню викидів парникових газів, а також досягненню національних цілей сталого розвитку та енергетичної незалежності