DÜNYA'DA VE TÜRKİYE'DE BASININ GELİŞİMİ İLE TÜRK BASININDA SPORUN HABER ÖĞELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - Ahmet Yalçın Kaya (Selçuk İletişim)
Sporun toplumsal yapı ve yaşam üzerinde güçlü etkileri bulunmaktadır. Spor, doğası ve özellikleri nedeni ile kitle iletişim araçları ile güçlü bir ilişki içindedir.Basın, en eski kitle iletişim aracı olması ve kurumsallaşmış yapısı nedeni ile diğer kitle iletişim araçlarından ayrılmaktadır. Bu nedenle basın ve spor arasındaki birliktelik güçlü ve farklı anlam ve öneme sahiptir. Bu çalışmada basın ve spor basınının tarihsel gelişiminin değerlendirilmesi ile spor konularının ve haber öğelerinin spor haberlerindeki kullanımının saptanması amaçlanmıştır.Sonuç olarak spor ve spor basınının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu doğrultuda spor basını nitelik ve nicelik olarak gelişme göstermiştir. Ancak bu gelişmeler sadece futbol haberleri ile sınırlı kalmıştır.Araştırmada elde edilen en önemli sonuçlardan biri de fotoğraf ve başlık gibi görsel öğelere haber metninden daha geniş bir alan ayrılmasıdır.