OmoiwsiV Qew PROBLEMOS RABINISTINIAME IRHELENISTINIAME JUDAIZME - Kristina Gudelytė (Problemos)
Straipsnyje nagrinėjamos OmoiwsiV Qew (imitatio dei) - vienos iš populiariausių religijos ir filosofijos kategorijų - problemos; šis antikos filosofų iškeltas tobulo gyvenimo idealas, paplitęs tiek žydų, tiek graikų kultūrse, leidžia geriau suprasti jų mąstysenos panašumus ir skirtumus. Filono Aleksandriečio egzegezę galima laikyti sinkretizmo tendencijų kulminacija, kurioje gana ryškiai išsiskleidė helenistinio judaizmo bruožai. Skirtingų kultūrų sinkrezės problematika, esminė šiuolaikinėje civilizacijoje, straipsnyje tyrinėjama vienu iš savo ankstyvųjų pavidalų. Prasminiai žodžiai: Dievas, būtis, teocentrizmas, supanašėjimas su Dievu, transcendencija.