Yaşlanmada fiziksel aktivite gerçeği - Zuhal Ayhan (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Hiçbir fiziksel aktivite yaşlanma sürecini durduramasa da, makul miktarda düzenli egzersiz, normalde hareketsiz olan bireyin yaşam tarzındaki fizyolojik etkileri en aza indirebilir, kronik hastalıkların ve sakatlık durumlarının gelişimini ve ilerlemesini sınırlayarak aktif yaşam beklentisini artırabilir. Yaşlı bireyler için uygun olan kas güçlendirme, esneklik ve aerobik egzersizleri olmalıdır. Ayrıca, düşme veya hareket bozukluğu riski taşıyan bireyler de dengeyi geliştirmek için özel egzersizler yapmalıdır. Fiziksel aktivitenin yoğunluğu ve süresi, ileri derecede kondisyonsuz olan ve basit düzeyde fiziksel aktiviteleri yerine getirmeyi engelleyen kronik rahatsızlığı olan kişiler için başlangıçta düşük olmalıdır. Ayrıca, egzersizlerin yoğunluğu bireyselleştirilmeli ve yaşlıların tercihlerine göre uyarlanmalıdır. Davranış değişikliği ilkelerini egzersiz ve fiziksel aktivite programlarının tasarımına ve uygulamasına dahil etmek, bireyin düzenli bir egzersiz ve/veya fiziksel aktivite programı başlatma ve sürdürme olasılığını artıracaktır. Kronik rahatsızlıkları ve engelliliği olan yaşlıların fiziksel işlevini sürdürme ve genel sağlığını iyileştirme sosyal politikaları planlanmalıdır. Engelli olan ve olmayan tüm yaşlıların, ihtiyaçlarını ve kişisel tercihlerini karşılayan kişiselleştirilmiş bir fiziksel aktivite planı geliştirmeye teşvik edilmelidir.