Hâkim Mali Rejimin Belirlenmesinde Doğrusal Yöntemlerin Gücü: Türkiye İncelemesi - Asuman Oktayer Buzluca; Kaan Masatçı (Journal of Economy Culture and Society)
Fiyat Düzeyinin Mali Teorisi (the Fiscal Theory of the Price Level, FTPL), enflasyon hedefleme stratejisinin uygulandığı ekonomilerde eğer hakim rejim Ricardocu olmayan ise para politikalarının fiyat düzeyini kontrol etmede yetersiz kalacağını, bu nedenle optimum politikanın her koşulda, para ve maliye politikalarının bir birleşiminden oluşması gerektiğini ileri sürmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki hâkim maliye politikası rejiminin ARDL Sınır Testi Yaklaşımının kullanılarak incelenmesi ve elde edilen sonuçların gerçek gözlemlerle kıyaslanmasıdır. İnceleme dönemi 1996-2019 aralığını kapsamaktadır ve çeyrek yıllık veri seti kullanılmıştır. Hükümetin maliye politikasına ilişkin gerçek davranışının yapısal denge ile daha doğru şekilde gözlemlenebileceği varsayımından hareketle, faiz dışı dengenin alt bileşenleri de (yapısal denge ve devresel denge) analize dâhil edilmiştir. İnceleme dönemi boyunca Türkiye ekonomisinde para ve maliye politikalarında değişikliğe yol açabilecek önemli kırılmalar yaşanmıştır. Olası politika değişikliklerini gözlemleyebilmek için örneklemi farklı dönemlere bölmek yerine, dönemler arasındaki farklılığı yansıtacak kukla değişkenler kullanılmıştır. Analiz sonuçları, yapısal dengenin, hükümetin uyguladığı maliye politikasına yönelik gerçek davranışı daha doğru şekilde yansıttığını göstermektedir. Elde edilen bir diğer sonuç, doğrusal ARDL yaklaşımının özellikle mali alanın daraldığı dönemlerde maliye politikasındaki değişimleri yakalamakta yetersiz kaldığıdır.