Rozwój współczesnego rolnictwa w kontekście celów zrównoważonego rozwoju - Dorota Komorowska (Wieś i Rolnictwo)
W związku z celami zrównoważonego rozwoju współczesnych gospodarek należy zwrócić szczególną uwagę na specyfikę produkcji rolniczej i wynikające z niej ograniczenia, które powodują, że rolnictwo jest relatywnie mniej wydajnym i mniej dochodowym działem gospodarki. Jest więc ze swej natury działem słabszym i nie rozwija się w takim samym tempie jak inne działy gospodarki. Konieczne jest zatem dostrzeżenie i docenienie pozaprodukcyjnych funkcji rolnictwa. Największym wyzwaniem dla współczesnego rolnictwa staje się podołanie konkurencyjności. Siły rynku w warunkach nadprodukcji prowadzą nieuchronnie do rosnącej konkurencji, która wymusza wzrost poziomu intensywności produkcji, jej koncentracji i specjalizacji, co z kolei zderza się z barierą środowiskową i społeczną. Pojawia się podstawowy dylemat rozwojowy: jak godzić zrównoważony rozwój z rosnącą konkurencyjnością na rynkach rolno-żywnościowych.