Nevşehir, Derinkuyu ve Kaymaklı Yöresinde Yağmurlama Sulama Uygulamaları - Mehmet Oğuz; Abdullah Kadayıfçı; Süleyman Kodal (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, Nev şehir-Derinkuyu ve Kaymakl ı yöresindeki ya ğmurlama sularrı a uygulamaları incelenmiştir. Bunun için, ya ğmurlama yöntemiyle sulama yapan 125 çiftçide anket yap ı lmış , anket sonuçlar ı na göre yöre koşullar ı n ı temsil eden 25 işletmede sulama sistemi ve sulama uygulamalar ı değerlendirilmiştir. Incelenen i ş letmelerin tamam ı nda sulama sisteminin arazinin konum ve şekline göre uygun biçimde yerle ştirildiği, ancak, % 24 ünün uygun i şletme bas ı ncı nda ve tertip aral ığı nda işletilmediğ i ve % 40 ı nda ise lateral ve ana boru hatt ı çaplar ı n ı n uygun biçimde secilmediğ i belirlenmiştir. Yörede, genellikle çiftçilerin her sulamada miktar olarak fazla sulama suyu uygulad ığı , ancak, bitkinin büyüme mevsimi boyunca su tüketimini tam karşı layacak ve bitkiyi su eksikliğ inden kaynaklanan strese sokmayacak biçimde yeterli sulaman ı n yap ı lmad ığı saptanmışt ı r. Bununla birlikte, IRSIS bilgisayar yaz ı l ı mı yla mevcut sulama uygulamalar ı değerlendirilmiş ve yöre koşullar ı na uygun optimum ve pratik sulama zaman ı programlar ı onerilmiştir.