DEMOGRAFSKE POSLJEDICE DRUGOGA SVJETSKOG RATA I PORAĆA U LICI - DRAŽEN ŽIVIĆ; IVO TURK (Senjski Zbornik)
Na temelju popisne statistike i primjenom odgovarajućih matematičkih metoda, u ovom su prilogu procijenjeni ukupni demografski gubitci Like (bivše općine: Donji Lapac, Gračac, Gospić, Otočac i Titova Korenica) u Drugom svjetskom ratu i poratnom razdoblju. Komparacijom rezultata popisa stanovništva iz 1931. i 1948. sažeto su prikazane najvažnije i najveće agregatne i strukturne demografske posljedice rata. Tako su ukupni demografski ratni gubitci procijenjeni na približno 41.000 osoba, utvrđena je ukupna depopulacija od gotovo 27%, ustanovljen je pad gustoće napučenosti i približavanje Like subekumenskim obilježjima naseljenosti te je zapaženo bitno narušavanje dobnog i spolnog sastava stanovništva, naročito piramide starosti, koja pokazuje značajna udubljenja u najvitalnijim i radno najsposobnijim dobnim skupinama, ponajviše muškog, ali i ženskog stanovništva. S obzirom na to da je Lika i prije Drugoga svjetskog rata pokazivala karakteristike depopulacijskog prostora, ratni demografski gubitci nisu jedini razlog nastavka ukupne depopulacije, ali je ona u velikoj mjeri progredirana zahvaljujući upravo njima. Rezultati popisa iz 1948. su na strani demografske "pasive" obuhvatili i poslijeratnu emigraciju u ravničarska područja Vojvodine i istočne Hrvatske potaknutu drugom velikom agrarnom reformom, ali i na strani demografske "aktive" povećanu rodnost tijekom prvih godina poslijeratnog "baby boom" razdoblja.