Hollywoodzki gotyk i zamknięta przestrzeń ogniska domowego - Patrycja Włodek (Kwartalnik Filmowy)
W latach 40. XX wieku w Hollywood powstało kilkadziesiąt filmów zaliczanych do gotyckich serii film noir. W powtarzalnych fabułach piękne i młode kobiety, najczęściej tuż po ślubie, są prześladowane, dręczone i wpędzane w szaleństwo przez swych mężów. Nawet jeśli sprawcami były postacie inne niż mężowie (np. pracodawcy, krewni, bliscy znajomi), to wydarzenia w omawianych filmach zawsze rozgrywały się w zamkniętej przestrzeni domów głównych bohaterek, czyli w miejscach, gdzie ex definitione powinny się one czuć bezpiecznie. Nie tylko dlatego, że dom po prostu kojarzy się z poczuciem bezpieczeństwa, ale także dlatego, że – zgodnie z konserwatywnym przekazem płynącym z Hollywood tamtych lat – przestrzeń domowa była tą, do której przynależały kobiety, najlepszą realizację marzeń i ambicji znajdując właśnie w małżeństwie. Gotycki cykl, określany też wiele mówiącymi nazwami paranoid women’s movies i persecuted wife cycle, pokazuje, jak owa zamknięta przestrzeń staje się areną małżeńskiego koszmaru, odsłaniając też kolejną szczelinę subwersji w pozornie jednoznacznym przekazie ideologicznym Hollywood poddanego dyktatowi kodeksu Haysa.