Salgının (Covid-19) Sosyal Etkileri: Dinî Düşünce ve Hayata Yansımaları (Afyonkarahisar Örneği) - Hayri Erten; Hayati Duman (Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışma, içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda küresel dünyada insanlığın şahit olduğu en büyük salgın afetlerden olan Covid-19'un, toplumların ve bireylerin dini düşünce ve yaşantıya etkilerini Afyonkarahisar örneğinde ele almaktadır. Çalışma salgınla birlikte ortaya çıkan olay, olgu ve sorunların toplumların ve bireylerin dini düşünce ve yaşantısına olan etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, salgın süreci ve sonrasında bireysel veya sosyal açıdan ortaya çıkan davranış ve düşünce değişiklerini ele almaktadır. Yani araştırmada salgının sosyal ve duygusal etkilerine odaklanılmıştır. Giriş ve sonuç kısmı dışında iki bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde, tarihi süreç içerisinde salgınlar ve özellikle Covid-19 salgınının ortaya çıkışı ele alınmıştır. Ayrıca salgının Türkiye'deki seyri, toplumsal hayata etkileri ve alınan önlemler üzerinde durulmuştur. Bu bölümde daha çok güncel veriler ve değişkenler üzerinde konu genişletilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise salgının dini ve sosyal boyutu 32 katılımcı ile yapılan derinlemesine mülakatlar sonucunda ulaşılan bulgular çerçevesinde incelenmiştir. Bu bölümde daha çok dini göstergeler üzerinden hareket edilmiştir.