ЕКОНОМІЧНІ ЕФЕКТИ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ЕНЕРГЕТИЧНОГО СЕКТОРА ЄС: РОЛЬ ВІДНОВЛЮВАНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ У ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕНЕРГОРИНКІВ - Владислав Гончаренко; Артем Пожар (Економіка та суспільство)
У статті досліджено економічні наслідки декарбонізації енергетичного сектора Європейського Союзу в контексті реалізації стратегії «зеленої» трансформації. Узагальнено цільові орієнтири політики ЄС у сфері енергетичного переходу та проаналізовано її вплив на структуру енергетичних ринків, зокрема зміни у виробництві, споживанні та ціновій динаміці. Визначено основні тренди: зростання частки відновлюваних джерел, зниження імпортної залежності та підвищення енергетичної безпеки. Оцінено економічні вигоди декарбонізації: стабілізацію витрат, стимулювання інвестицій, зростання зайнятості. Побудовано логічну модель взаємозв’язку між політичними рішеннями, розвитком RES та економічним ефектом. Обґрунтовано можливості адаптації європейського досвіду до умов країн Центрально-Східної Європи.