Wybrane zagadnienia poprawy składu spalin emitowanych przez pojazdy samochodowe poprzez dobór struktury chemicznej paliw silnikowych - Andrzej Kulczycki (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Artykuł przedstawia wybrane zagadnienia poprawy składu spalin emitowanych przez pojazdy samochodowe poprzez dobór struktury chemicznej paliw silnikowych. Skupiono się na najistotniejszych z punktu widzenia jakości powietrza w aglomeracjach miejskich zagadnieniach redukcji emisji NOx i PM przez środki transportu. Przybliżono mechanizm spalania, wprowadzając nowe teorie energetycznego opisu reakcji chemicznych, uwzględniające wpływ środowiska reakcji na jej przebieg. Sformułowano tezę, że określone cechy struktury chemicznej paliwa mają wpływ na dystrybucję energii w objętości komory spalania silników tłokowych i w konsekwencji na powstawanie niekorzystnych dla środowiska naturalnego składników spalin. Opierając się na tej teorii zinterpretowano wybrane wyniki badań spalania paliw mikroemulsyjnych oraz oleju roślinnego weryfikując wstępnie sformułowaną tezę.