Ekonomia środowiska - współczesna nauka z tradycjami - Violetta Korporowicz (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Rosnące znaczenie problemów degradacji środowiska i jego ochrony spowodowane jest m.in. ograniczeniami w efektywności gospodarowania. Zmusza nas to do spojrzenia na procesy gospodarcze z uwzględnieniem dorobku dyscyplin, które wskazują, jak należy postępować w sytuacji ograniczonej dostępności surowców. Taką dyscypliną jest bez wątpienia ochrona środowiska. Nauka ta wskazuje metody i instrumenty ekonomiczne, które można zastosować w praktyce gospodarczej niezbędnej do ochrony środowiska. Zajmuje się również problemami związanymi z ekonomicznymi badaniami implikacji polityk środowiskowych. Jednocześnie ekonomia środowiska, która wynika z neoklasycznego trendu ekonomii postrzegania rynku jako niezawodnego mechanizmu regulacji gospodarczej, dowodzi, że niewidzialna ręka rynku zawodzi w ochronie środowiska. Dlatego należy stosować różnego rodzaju instrumenty, zwłaszcza te związane z regulacją pośrednią (w tym takie instrumenty ekonomiczne jak podatki), które wspierają działania związane z ograniczaniem degradacji środowiska. Warto też dodać, że uznanie przesłanek metodologicznych tej nauki sprzyja nie tylko rozwojowi tej dyscypliny, ale przede wszystkim pokazuje, że ma ona zastosowanie. Zasady wypracowane przez ekonomię środowiska powinny być stosowane w praktyce przez wszystkich uczestników życia gospodarczego, od konsumentów po producentów i rządy, aby zachować nie tylko aktualne zasoby naturalne, ale przede wszystkim zapewnić możliwości rozwoju kolejnym pokoleniom.