ЕКОНОМІЧНА ПРИРОДА ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЯК АКТИВУ - Марія Шигун; Григорій Мухомор (Економіка та суспільство)
В статті досліджено економічну природу дебіторської заборгованості, описано пряв права власності на нього в порівнянні із матеріальним активом. Авторами доведено, що дебіторська заборгованість являє собою тимчасову цінність, що покликана підтримувати реалізацію товарів в умовах недостатніх грошових ресурсів покупців, але разом із тим акумулює в собі ризики платоспроможності покупця, наслідком яких може бути прострочення платежів, часткова або повна несплата за товари (роботи, послуги). В статті описано зв’язок між дебіторською заборгованістю та репутацією підприємства. Це дозволить розглядати репутацію об’єктом управлінського обліку. Проте, можливість обліку репутації наразі ускладнено, тому авторами запропоновано потенційний механізм використання податкової накладної для отримання інформації про несплачені зобов’язання контрагента.