Agrotis segetum Den. and Schiff. Lepidoptera: Noctuidae Prepupa ve Pupalarında Başkalaşım Sırasında Kan Hücrelerinde Görülen Bazı Morfolojik Değişimler - Neşet Kılınçer; Şerife Bayram; Nihal Ozder (Journal of Agricultural Sciences)
A. segetum prepupa ve pupalar ı ndan haz ı rlanan seri preparatlarla ba şkalaşı m süresince kan hücrelerindeki önemli morfolojik değ iş imler gözlenmi ş ve gösterilmiştir. Prepupa dönemi süresince larva döneminde görülen prohemocyte, plasmatocyte, adipohemocyte, spherulocyte, oenotytoid ve kristalli hücrelere rastlanm ış t ı r. Pupa dönemi süresince ise sadece prohemocyte, plasmatocyte ve adipohemocyfiere rastlanm ış t ı r. Prepupa döneminin ba şı ndan pupa döneminin sonuna doğ ru hücrelerde artan parçalanmalar olmu ştur. Bununla birlikte baz ı günlerde hemocyte'lerin tekrar yenilendikleri ve mitozla bölündükleri görülmü ştür. Ayr ı ca prepupa ve pupa döneminde hemolimf içerisinde parçalanm ış hücreler aras ı nda fazla miktarda kristallere de rastlanm ışt ı r. Gerek prepupa gerekse pupa döneminde yap ı lan incelemelerde ba şkalaşı m s ı ras ı nda plasmatocytelerin aktif olarak rol oynad ı kları görülmüştür.