Todimensjonale velferdsholdninger? Relevansen av en kulturbasert konfliktdimensjon for vesteuropeeres holdninger til vilkårssetting overfor arbeidsledige, 1990–2017 - Hanna Bugge (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Innenfor komparativ politikk har det lenge blitt hevdet at politikken har blitt «todimensjonal» ved at kulturbaserte konflikter over tid har fått økt betydning. Konsekvensene av dette er at holdningsdannelse, i tillegg til den økonomiske venstre/høyre-konflikten, også struktureres av en kulturell konflikt. Disse innsiktene begynner nå å tas inn i forskningen på velferdsholdninger. I lys av dette studerer denne artikkelen den kulturbaserte konfliktdimensjonens relevans for vesteuropeeres syn på politikk som, via vilkår og sanksjoner, raskest mulig skal bringe arbeidsledige tilbake i jobb. Det argumenteres for at det ideologiske innholdet i den kulturbaserte konfliktdimensjonen, der den ene siden vektlegger autoritære- og partikulære verdier, skaper en kobling til vilkårene og de sanksjonerende stønadskuttene. Resultatene bekrefter langt på vei at ideen om et todimensjonalt politisk rom også gjelder for syn på bruken av arbeidsrettede vilkår i perioden 1990–2017. Samtidig viser resultatene at (1) økonomiske konflikter har langt større betydning for syn på vilkårssetting enn kulturelle konflikter og at (2) relevansen av den kulturbaserte konfliktdimensjonen for syn på vilkårssetting i perioden er stabil, noe som til dels også er tilfelle for den økonomiske konfliktdimensjonen.