Turystyka zrównoważona na obszarach przyrodniczo cennych: strategie i implementacja - Piotr Majdak (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Przedstawione w artykule rozważania ogniskują się wokół zagadnień związanych z implementacją założeń koncepcji rozwoju zrównoważonego w odniesieniu do obszarów przyrodniczo cennych, pełniących funkcje turystyczne. W kręgu zainteresowań badawczych znalazły się dwa kraje: Finlandia oraz Stany Zjednoczone Ameryki Północnej. Ze względu na dużą różnorodność wynikającą zarówno z uwarunkowań przyrodniczych, geograficznych, przestrzennych jak i organizacyjnych czy politycznych – prezentowany katalog rozwiązań praktycznych zawiera obszerny zestaw inicjatyw, które realizują w praktyce założenia rozwoju zrównoważonego. Wśród nich wymienić można zarówno działania wynikające z realizacji ogólnonarodowych projektów jak i inicjatywy realizowane na poziomie stowarzyszeń lokalnych. Prezentowane rozwiązania uwidaczniają, że założenia rozwoju zrównoważonego stanowią źródło cennych inspiracji dla działań praktycznych, a sama koncepcja nie ogranicza się jedynie do warstwy dyskursywnej i teoretycznej.