Аналіз параметрів валкової дробарки для автоматизації процесу дроблення - Yevhen Mishchuk (Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини)
В зв’язку із значними затратами енергії на процес виготовлення будівельних матеріалів, критичною стала потреба в зменешенні енергозатрат. Одним із енергозатратних процесів в дробильних машинах є процес руйнування матеріалу в камері дроблення. Визначення затрат енергії, яка припадає на руйнування матеріалу з врахуванням фізичних властивостей матеріалу та створення умов по максимально-раціональному прикладені навантажень в камері дроблення є актуальною задачею. Дослідження енергетичних затрат дробильної машини ґрунтується на визначенні цілого ряду процесів та пара-метрів, які впливають на ці процеси. Тобто параметрів механічного режиму дробильної машини напряму впливають на її енергоефективність. Одним із типів дробильних машин є валкові дробарки, перевагою яких є простота та надійність конструкції. На сьогодні спостерігається тенденція заміни конусних дробарок середнього та мілкого дроблення на валкові дробарки типу HPGR. Дробарка типу HPGR використовується в цементній, залізорудній та алмазній промисловості. Основними розрахунковими параметрами валкових дробарок є: 1) кут захвату; 2) частота обертання валків; 3) продуктивність; 4) зусилля між валками; 5) потужність В роботі розглянута сила дроблення валкової дробарки з врахування фізичних властивостей матеріалу. Виконана оцінка впливу швидкості обертання валків на коефіцієнти тертя, які виникають між валком та матеріалом, а також між окремими зернами матеріалу. Проаналізовано вплив швидкості обертання валків дробарки на коефіцієнт поправки відносно робочого середовища. Побудовані відповідні графіки, які відображають межі зміни відповідних коефіцієнтів при заданих режимах обертання валків. Розглянуті залежності для визначення продуктивності, що ґрунтуються на факторі ефективності та силі дроблення. Розглянуті залежності для визначення кутів захвату для зони руйнування та стиснення. Для оцінки розмірів готового продукту розглянута залежність для визначення зазору між валками.