W kierunku dziedziny i dyscypliny nauk ekologicznych (środowiskowych) - Józef M. Dołęga (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Przedstawiona w tym artykule treść wskazuje na potrzebę uwzględnienia w polskich klasyfikacjach nauk dziedziny nauk ekologicznych lub w innym sformułowaniu dziedziny nauk środowiskowych. Oba wyrażenia są wystarczająco uzasadnione, aby je przyjąć i uwzględnić w polskiej klasyfikacji nauk. Ponadto w tej klasyfikacji wyróżniono dyscyplinę: nauki ekologiczne lub nauki środowiskowe. Wprowadzenie takiej dziedziny nauk ekologicznych (środowiskowych) i dyscypliny nauk ekologicznych (środowiskowych) umożliwi uczelniom wyższym nadawanie stopni naukowych i tytułu naukowego w dziedzinie nauk ekologicznych (środowiskowych) i w zakresie określonych dyscyplin nauk ekologicznych (środowiskowych) oraz w kierunku studiów: ochrona środowiska. Wykształceni specjaliści w tym kierunku studiów, w tak określonej dyscyplinie i dziedzinie nauk ekologicznych (środowiskowych) mieliby formalną podstawę do prowadzenia badań naukowych o charakterze interdyscyplinarnym i systemowym oraz do tworzenia jednostek organizacyjnych z uprawnieniami do nadawania stopni naukowych w dyscyplinie nauk ekologicznych (środowiskowych) i tytułu naukowego w dziedzinie nauk ekologicznych (środowiskowych).