Mobil Cüzdanların Üniversite Öğrencileri Tarafından Benimsenmesi: KTMÜ Örneği - Azamat Maksüdünov; Bermet Baktybekova (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Mobil ticaretin gelişmesinde önemli yeri olan mobil cüzdanların tüketicilerce benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik literatürde bir çok akademik çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada ise mobil cüzdanların benimsenmesi konusunda yapılmış olan akademik çalışmaların Kırgızistan örneği ile genişletilmesi istenmektedir. Araştırmanın temel amacı Teknoloji Kabul Modeli çerçevesinde tüketicilerin mobil cüzdan kullanım niyetlerini etkileyen faktörleri incelemek ve kullanıcı sayısını artırmaya yönelik öneriler sunmaktır. Çalışmanın kapsamı Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde lisans düzeyinde öğrenim görmekte olan öğrencilerden (n=338) oluşmaktadır. Veriler anket formu kullanılarak ve öğrencilerle yüz yüze gelerek elde edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda; algılanan kullanışlılık, algılanan kullanım kolaylığı ve güven boyutlarının kullanım niyeti üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Tüketicilerin mobil cüzdan kullanım düzeylerini artırmak isteyen firmaların sözkonusu faktörleri dikkate almaları önem taşımaktadır.