Zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego powiatów województwa lubelskiego - Aleksandra Nizioł (Barometr Regionalny)
W artykule podjęto próbę oceny zróżnicowania poziomu rozwoju gospodarczego powiatów województwa lubelskiego za pomocą miernika rozwoju gospodarczego – Hellwiga. Otrzymane wyniki wskazują na występowanie stosunkowo dużych różnic pomiędzy powiatami co może wynikać z tego, iż w tych najsłabszych występują bariery ograniczające wzrost. Powiaty te winny stać się podmiotami, uwzględniającej dotychczasowy poziom rozwoju, polityki regionalnej.