Oddziaływanie stawów detencyjnych na wielkość ładunku rumowiska unoszonego – przegląd wyników badań - Adam Krajewski; Kazimierz Banasik (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
W pracy przedstawiono przegląd wyników badań dotyczących wpływu stawów detencyjnych (tj. zbiorników o niewielkiej pojemności, lokalizowanych w terenach zurbanizowanych, spowalniających odpływ wód wezbraniowych) na redukcję ładunku rumowiska unoszonego. Wraz z unosinami w stawach zatrzymywane są znaczne ilości metali ciężkich, związków fosforu i innych zanieczyszczeń. Proces sedymentacji cząstek zachodzi efektywniej w przypadku zbiorników piętrzących wodę stale niż w przypadku zbiorników suchych. Do prawidłowego funkcjonowania obiektów niezbędna jest ich regularna kontrola. Narzędziem, które można wykorzystać do oceny zdolności stawów detencyjnych do zatrzymywania rumowiska unoszonego, jest przedstawiony w pracy model koncepcyjny. Traktuje się w nim zbiornik jak komorę z pełnym wymieszaniem. Model charakteryzuje się niską liczbą parametrów oraz prostą strukturą, co ułatwia jego zastosowanie w przypadku zlewni nieobserwowanych. Praca ma na celu zwrócenie uwagi na problematykę jakości odpływu w zlewniach miejskich oraz na rolę, jaką stawy detencyjne mogą odgrywać w procesie podczyszczania wody.