Kriminológiai elméletek és informatikai bűnözés - Árpád Varga (In Medias Res)
Az informatikai bűnözés a mindennapjainkat érintő és a kutatói szférát foglalkoztató kérdéssé vált a XXI. században. A tanulmány ennek okán az online térben jelenlévő bűnelkövetési formák lehetséges okainak elemzését végzi el. A kriminológia elméletein keresztül láthatóvá válik, hogy különböző szemléletek hogyan alapozhatják meg az informatikai bűnelkövetővé válás kutatását. E tanulmány a kriminológiában ismert számos elmélet közül a racionális döntéselmélet, a rutincselekvési elmélet, a bűnözés általános elmélete, a társadalmi kötődéselmélet, a társadalmi tanuláselmélet, a neutralizációelmélet és a fejlődéskriminológia informatikai bűnözésben való alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja. Az írás összességében az interakcionista paradigmában és a fejlődéskriminológiában rejlő lehetőségekre, illetve ezek vegyítésének előnyeire hívja fel a figyelmet. Az elemzés tartalmazza a kiválasztott elméletek alapvetéseit, majd a leggyakrabban idézett kriminológiai kutatások eredményeinek segítségével rávilágít e terület kutatási perspektíváira. A tanulmány kitér a vizsgált kutatások hiányosságaira és az ezen elméletek alkalmazáshatóságával kapcsolatos kételyekre is.