Virginia Henderson’ın Teorisine Göre Tip I DM ’nin Değerlendirilmesi: Olgu Sunumu - Yasemin Yıldırım; Fisun Şenuzun Aykar; Zehra Çiçek Fadıloğlu; Zeynep Arabacı (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Hemşirelik mesleği, insan ve onun karmaşık süreci ile çalıştığı için insana yönelik yasaları formüle etmesi gerekmektedir. Bu durumda yapılabilecek en iyi yol insan davranışlarını teorilere başvurarak açıklamaya çalışmaktır. Bu amaçla çalışmamızda hemşireliğe öncülük etmiş hemşire kuramcılardan Virginia Henderson’ın Teorisini bir olgu çerçevesinde tartışmaya çalıştık. Bu makalede, Tip I Diabetes Mellitus olan bir hasta, Henderson Hemşirelik Teorisine göre incelenmiş ve bu teori bireylerin bütüncül olarak ele alınmasını sağlayarak, hemşirelere bir çerçeve sunup hasta verilerinin daha kolay toplanmasını dolayısıyla hastanın memnuniyetini ve güvenliğini de arttırmaktadır. Bu nedenle bu teori özellikle veri toplama konusunda etkin olabileceği düşünülmektedir.