INFORMACINIS GENOMAS, INDIVIDO IR POPULIACIJOS GENOMAI - Jonas Rubikas (Problemos)
Genetinė informacija yra užkoduota DNR nukleotidų seka. Tačiau reikėtų skirti DNR molekulę ar jos atkarpą, kaip cheminį junginį, ir DNR molekulę, kaip turinčią genetinės informacijos; svarbiausias skirtumas - informacijos raiška. Ilgoje DNR molekulėje, sudarytoje iš milijonų nukleotidų, kaupiama ląstelės, organizmo, taip pat populiacijos genetinė informacija. Informacinis genomas - tai DNR-RNR molekulė, turinti informacijos dvigubėjimo pradžiai (plazmidės), dvigubėjimą atliekančiam fermentui bei su dvigubėjimu susijusioms kitoms struktūroms ar baltymams (virusai). Tokie genomai dvigubėja tik ląstelėje. Individo genomas turi informacijos, leidžiančios ląstelei savarankiškai gyventi aplinkoje. Populiacijos genomas - tai visų individų, sudarančių populiaciją, informacija. Vienaląsčių (pvz., gleivūno) genome yra informacija, leidžianti susidaryti įvairių savybių ląstelių populiacijai gyvenimo rato metu (ląstelė-kaupimasis-vaisinis kūnas-spora). Daugialąsčių organizmas taip pat yra populiacija ląstelių, turinčių tokį patį genomą, tik dėl skirtingų genų raiškos skiriamojo dalijimosi metu ląstelės tampa skirtingos formos ir paskirties, tačiau jas vienija bendras populiacijos tikslas - išgyventi ir daugintis. Kaupiantis informacijai, informacinis genomas didėja reguliuojamas atrankos ir priimdamas naują individui ir populiacijai reikiamą informaciją. Prasminiai žodžiai: genetinė informacija, genomas, DNR, individas, populiacija.