KOVARYANS ANALİZİ ( Varyans Analizi ile Karşılaştırmalı Bir İnceleme ) - Şener Büyüköztürk (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Kovaryans Analizi (ANCOVA), bir araştırmada etkisi test edilen bir faktör ya da faktörlerin dışında, bağımlı değişken ile ilişkisi bulunan bir değişkenin ya da değişkenlerin istatistiksel olarak kontrol edilmesini sağlayan bir teknik olarak bilinmektedir. ANCOVA, varsayımlarının karşılanması durumunda yararlı ve güçlü bir istatistiktir. Bil çalışmada ANCOVA, bir örnek üzerinde varyans analizi (ANOVA) ile karşılaştırmalı olarak tanıtılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, ANCOVA 'Hın kullanımına ilişkin bir algoritmanın tanıtılması amaçlanmıştır. Çalışma, tek faktörlü desenlerle sınırlı tutulmuştur