Sądy doraźne w II Rzeczypospolitej - Anna Śmiałek (Czasopismo Prawno-Historyczne)
I. Uwagi ogólne. Pojęcie szczególnego trybu postępowania karnego. Cechy charakterystyczne postępowania doraźnego. II. Z dziejów postępowania doraźnego. 1. Postępowanie doraźne w państwach obcych. 2. Postępowanie doraźne w Polsce po 1918 r. III. Postępowanie doraźne w Polsce a model austriacki. 1. Różnice w unormowaniu austriackim i polskim. 2. Wprowadzenie i zakres sądownictwa doraźnego w Polsce. 3. Wyłączenia z zakresu postępowania doraźnego. 4. Normy proceduralne rozporządzenia o postępowaniu doraźnym. 5. System kar. IV. Sądy doraźne w praktyce. V. Debata sejmowa nad postępowaniem doraźnym. Sądy doraźne w świetle prasy międzywojennej. VI. Uwagi końcowe.