Gözden Kaçırılan Bir Konu: Çocuğun Hastanede Yatmasının Aile Üzerindeki Olumsuz Etkileri ve Önleyici Hemşirelik Yaklaşımları - Emine Sarman; Abdullah Sarman (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Çocuğun hasta olması sadece hasta olan çocuğu değil ailesini de doğrudan etkileyecektir. Bir çocuğun hastanede yatması, ebeveynler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurup, sosyal sorunlara ve bazı psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Hastalığın aile üzerindeki etkileri; çocuğun hastalığının doğuştan veya sonradan kazanılmış olması, hastalığın meydana geldiği yaş, çocuğun uyum düzeyi ve yetenekleri, çocuk ile ebeveyn ilişkisi, aile içi iletişim, hastalığın süresi, hastadaki organ kaybı, bu kaybın derecesi, ağrı, tedavi şekli, hastalığın yarattığı kalıcı etki ve sınırlamalar, hastalığın taşıdığı anlam, hastalıkla ilgili düşünceler, hastalığın çocuğun toplumsal uyumuna ve okul yaşantısına etkisi gibi değişkenlere göre farklılıklar gösterebilir. Ebeveynlerin çocuğunun hastanede yatmasına yönelik yaşadığı sorunlarla başa çıkmasını desteklemek için alınacak önlemler yaşanan bu problemleri giderebilir. Bu derlemede, çocuğun hastanede yatmasının aile üzerinde ne gibi olumsuz etkilere neden olabileceği ve bununla ilgili önleyici hemşirelik yaklaşımlarının, başa çıkma ve destek müdahalelerinin neler olduğunun üzerinde durulması amaçlanmıştır. Literatürde belirtilen müdahalelerin aileler üzerindeki etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt temelli çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.