İNSAN HAKLARI DÜŞÜNCESİNİN TEMELİ OLAN “İNSANIN ONURU” SORUNU - Haluk Aşar (Felsefe Dünyası)
Günümüzde etik problemlere ve bu bağlamda insan hakları problemlerinebaktığımızda geçerli etik anlayışın ve bu etik düşüncenin üzerinden üretilen insanhakları anlayışının yetersiz olduğu açık bir biçimde ortadadır. Bu çalışma böylesibir etik düşünce ve insan haklarının neden yetersiz olduğunu ortaya koymaya, budüşüncelerin temelini sorgulamaya çalışmaktadır. Bu çerçevede insanın onurudüşüncesinin temel dayanağının aydınlanma düşüncesi olduğu gösterilecektir.Aydınlanma sürecinde ortaya atılan insan ve onuru düşüncesinin temeli Batı metafiziğiboyunca kendine yer bulmuştur. Bu çalışmada amaç, böylesi bir insan anlayışıylaortaya konan etik ve insan hakları düşüncesini post-modern düşünürlervasıtasıyla eleştirmektir.