“Saatlerin Tıkırtısı” Hikâyesi Üzerine Metin Dil Bilimsel Bir İnceleme - Aysel Huseynzade (Sakarya University Journal of Education)
Bu incelemede; YusufAtılgan’ın “zamanın geçmezliği” konusu üzerinde duran ve daha önce herhangi birdergide yayınlanmamış olan “Saatlerin Tıkırtısı” isimli hikâyesinin, metninbağdaşıklık görünümlerini yansıtan küçük yapısı ve tutarlılık görünümleriniyansıtan büyük yapısı, metin dil biliminin ilkeleri ve yaklaşımları ışığındaele alınarak incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı; örneklerine çok azrastlanan bu tür eserlerin analizinin yapılarak ilerleyen zamanlarda bu konudayapılacak araştırmalara katkı sunmaktır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerindendoküman analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, Cibakaya 2.3 en son sürümükullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hikâye toplam 790 kelime ve 177 cümledenoluşmaktadır. Yusuf Atılgan’ın “Saatlerin Tıkırtısı” hikâyesi, metnin küçükyapısı (gönderimsel ilişki, bağlantı öğesi, aynı kelimenin yinelemesi,eksiltili yapı, çıkarsamalar, eylem zamanı, cümleler arası bağıntı öğeleri,metnin belirticileri) ve büyük yapısı (özelleştirme, genelleştirme, sebep-sonuçilişkisi, karşılaştırma, karşıtlık ilişkisi) doğrultusunda incelendiğinde,yazar tarafından titizlikle oluşturulmuş bir metinle karşı karşıyakalınmaktadır. Çalışmamıza konu olan hikâyenin, parçaların birbirinitamamladığı ve bütün olarak inceleme için uygun bir metin olduğu görülmektedir.