Funkcje i metody kształtowania ceny w jednostce samorządu terytorialnego - Paweł Janulewicz (Polityki Europejskie, Finanse i Marketing)
W pracy przedstawiono funkcje i metody kształtowania ceny w jednostkach samorządu terytorialnego. Artykuł został podzielony na dwie podstawowe części. W pierwszej części przedstawiono znaczenie ceny w zarządzaniu jednostką terytorialną oraz zaprezentowano jakie wykorzystuje się metody jej kształtowania oraz jakie funkcje pełni. Druga część prezentuje wyniki badań zrealizowanych w województwie lubelskim. Badania były przeprowadzone przy pomocy kwestionariusza ankiety skierowanego do: pracowników gmin, mieszkańców oraz przedsiębiorców. Badania przestawiają zależność pomiędzy poziomem konkurencyjności gminy jaki reprezentowali respondenci, a stopniem wykorzystania poszczególnych metod.