Els mestres públics gironins i la renovació pedagògica: de la dictadura a la democràcia (1971-1994) - Salomó Marquès i Sureda (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
La renovació pedagògica durant el franquisme i els anys de la transició política té un nom propi a Catalunya: Rosa Sensat, que el 1964 va iniciar la formació permanent dels mestres i el 1965 va reprendre l'Escola d'Estiu. A les comarques de Girona quatre noies mestres varen organitzar la primera Escola d'Estiu el 1971. A partir d'aquí es generà un col·lectiu de mestres públics actiu i reivindicatiu; començà a organitzar-se i, ben aviat, es convertí en ferment de renovació en diferents comarques de les terres gironines. L'article presenta la història de la renovació pedagògica centrada en els grups més importants a la demarcació de Girona: el Moviment de Mestres per una Escola de Catalunya de Girona, el Moviment de Mestres per una Escola de Catalunya de l'Alt Empordà i el Grup d'Ensenyants de la Garrotxa.