Türkiye’de Yeni Bin Yılda Kurulan Devlet Üniversitelerinin Kütüphaneleri Hakkında Niceliksel Bir Değerlendirme - Mehmet Ali Akkaya (Türk Kütüphaneciliği)
Yeni bin yıla devlet ve vakıflara ait 74 üniversite ile giren Türkiye’nin bugün ulaştığı toplam üniversite sayısı 175’dir. Ön hazırlıkları gerektiği gibi yapılmadığı ve kontrolsüz olduğu için kamuoyu tarafından ciddi şekilde eleştirilen bu artışta; “her ile üniversite” sloganı ile üniversite sayısının arttırılmasının hükümet politikası olarak belirlenmesi etkili olmuştur. Söz konusu genç üniversitelerin temel varlık nedenleri olan eğitim ve araştırma faaliyetlerini etkin bir biçimde sürdürmelerini sağlayan en önemli birimlerden biri de üniversite kütüphaneleridir. Bu çalışmanın amacı, yeni bin yılda devlet tarafından kurulan üniversitelerin kütüphane durumunu ortaya koymaktır. Bu kapsamda 2000 yılından sonra kurulan 51 devlet üniversitesi kütüphanesine personel, derme, bina, bütçe ve kullanıcı unsurları açısından daha net bilgilere ulaşmak için anket uygulanmıştır. Uygulamanın başında 51 kütüphaneden 5’inde Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının henüz aktif olarak hizmet vermediği tespit edilmiştir. Kalan 46 üniversite kütüphanesinden 27’si anketleri yanıtlamıştır. Ele alınan evren ve örneklem, Türkiye’de yeni bin yılda kurulan üniversite kütüphanelerinin ağırlıklı olarak personel eksikliği, bina, bütçe ve derme sorunları yaşadığını, bunlara bağlı olarak da hizmet kalitesizliğinin ortaya çıktığını göstermiştir.