Den vingklippta läraren: lärares erfarenheter av distansundervisning under coronapandemin - Peter Svensson; Anders Sonesson; Marita Ljungqvist; Sinikka Neuhaus (Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk)
I denna artikel undersöks hur omställningen till distansundervisning i svenska gymnasieskolor i samband med coronapandemin påverkade lärare och förutsättningarna för deras pedagogiska uppdrag. Fokus i artikeln ligger på lärares upplevelser av sitt arbete och hur deras lärarvardag i flera avseenden kom att negeras under pandemin, vilket också kom att innebära att delvis omedvetna föreställningar om lärarprofessionen synliggjordes. Vår studie visar att omställningen till distansundervisning innebar en rad förluster, förluster som även tydliggör vad det innebär att vara och verka som lärare. De intervjuade lärarna upplevde att deras professionella gärning försvårades som en konsekvens av övergången till distansundervisning. Utan skolan och klassrummet som materiell och symbolisk inramning upphörde mycket av det mellanmänskliga, pedagogiska och kollegiala i lärargärningen. Det allvarliga och högtidliga i läraryrket försvann samtidigt som en maktlöshet och sorg infann sig då man inte längre kunde hjälpa eleverna eller utföra skolans kompensatoriska uppdrag i samma utsträckning som tidigare. Genom övergången till distansundervisning blev lärarna vingklippta.