Mliječnost, sastav mlijeka, profil masnih kiselina i indeksi kvalitete mliječne masti kao utjecaj hranidbe ekstrudiranom punomasnom sojom - Ludmila Křížová; Jan Ryšavý; Michal Richter; Aleš Veselý; Oto Hanuš; Bohumíra Janštová; Lenka Vorlová; Eva Samková (Mljekarstvo)
Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti utjecaj ekstrudiranog punomasnog zrna soje u hranidbi mliječni krava na unos hranjivih tvari, proizvodnju mlijeka, sastav i dnevnu proizvodnju mlijeka, profil masnih kiselina (FA) i indeksa kvalitete mliječne masti. Četiri krave pasmine holstein su u razdoblju laktacije bile raspoređene u kontrolnu skupinu hranjenu obrokom koji sadrži ekstrudirane pogače (R) i eksperimentalnu skupinu hranjenu obrokom u kojem je dio ekstrudirane pogače zamijenjen s ekstrudiranom punomasnom sojom (RS). Utvrđivani su unos suhe tvari (DMI), proizvodnja i sastav mlijeka. Profil masnih kiselina mlijeka određen je naknadnim izračunavanjem indeksa aterogenosti (AI), osjetljivosti na oksidaciju (PI), stupanj nezasićenost (DI) i mazivost (SI) koji određuju kvalitetu mliječne masti. Krave hranjene obrokom koji sadrži ekstrudiranu punomasnu soju imaju veći unos suhe tvari (17,8 kg/d) od krava hranjenih obrokom koji sadrži ekstrudirane pogače (16,8 kg/d, P<0,05). Mliječnost u skupini RS (19,5 kg/d) bila je veća u odnosu na skupinu R (17,6 kg/d, P<0,05). Udjel proteina i kazeina bio je niži u RS nego u R skupini a sadržaj laktoze i uree bio je veći u RS negoli u skupini R (P<0,05). Eksperimentalna skupina (RS) u usporedbi s kontrolnom (R) imala je veći (P<0,05) udjel nezasićenih FA (31.64 % i 30.69 %, respektivno). Udjel višestruko nezasićenih FA u RS (4,03 %) bio je značajno veći (P<0,05) u odnosu na R (3,66 %), uglavnom zbog razlika u C 18:2n6c, C 18:3n6 i C 18:3n3 FA (P<0,05). Udio kratko-, srednjo- i dugolančanih FA bio je sličan u obje skupine (P>0,05). PI bio je veći (P<0,05) u RS nego u R, 5,54 i 5,06, respektivno.